BLOG

Digitálna alebo ofsetová tlač?

Digitálna alebo ofsetová tlač?

Aký je medzi nimi rozdiel? Je niektorá z nich lepšia? Ktorá sa viac oplatí? Ako si vybrať medzi spôsobom tlače v profesionálnej tlačiarni? Odpovede na tieto a ďalšie otázky spojené s výberom technológie tlače prinášame v tomto blogu.

Prvým kritériom, ktoré by ste mali brať do úvahy, je množstvo vytlačeného materiálu. Ak ide o 100 letákov alebo 40 nových jedálnych lístkov do reštaurácie, určite skôr využijete digitálnu tlač. Naopak, pri veľkej reklamnej kampani, kde bude treba vytlačiť tisíce kusov, je lepšie použiť ofsetovú tlač.

Keď vo veľkom, tak na ofset

Hlavný rozdiel je v technológii prípravy i v samotnom spôsobe tlače. Ofsetová tlač je efektívna na veľké množstvá spracovaného materiálu. Príprava tlačového stroja pred samotnou prácou je náročnejšia, pretože je potrebné nesvietiť tlačové platne. Po založení tlačových platní a nastavení požadovanej farebnosti výtlačku je tlačový stroj schopný rýchlo tlačiť väčšie náklady. „Používame ofsetový stroj Heidelberg, je to taký Mercedes medzi tlačovými strojmi. Dokáže vytlačiť 16-tisíc hárkov za hodinu, to je asi jedna paleta papiera,“ informoval Jozef Chovanec zo spoločnosti printio, s.r.o.

Pri ofsetovej tlači treba počítať s časom na prípravu pred samotnou prácou. Treba urobiť osvit tlačových platní a skúšobné výtlačky po spustení stroja. Na druhej strane, pri vyšších nákladoch je cena jedného potlačeného hárku nižšia ako pri digitálnej tlači. Kvalita ofsetovej tlače sa považuje za vyššiu ako pri digitále, ale v súčasnosti sú tieto rozdiely takmer minimálne.

Digitálna tlač je flexibilnejšia

V tomto prípade odpadajú prípravy, a teda aj finančné náklady, pred samotnou tlačou. Stačí poslať podklady, napríklad e-mailom, a digitálna tlačiareň môže začať pracovať. Súčasné stroje dokážu cenovo výhodne a rýchlo zvládnuť tlač stoviek až tisícov kópií, v závislosti od formátu tlačoviny. Platí to aj pre takzvanú personalizovanú tlač, kde sa napríklad na niektorých stranách menia sériové čísla alebo údaje. Pri ofsetovej tlači by bol v takomto prípade potrebný osvit ďalších platní. „Digitál u nás urobí 1 800 až 2 000 stránok formátu A4 za hodinu. Ak je náklad menší, tak sa oplatí digitál, kde je menej náročná príprava, tým pádom je priaznivejšia aj cena za výtlačok,“ doplnil Jozef Chovanec.

Digitálnu tlač môžeme použiť na rôznych podkladoch, okrem papiera a kartónu aj na fólie či samoprepis . Digitálne tlačové stroje majú aj výrazne nižšie obstarávacie náklady a odpadajú aj náklady na zhotovenie tlačových platní a tlač nábehových hárkov – makulatúr.